fbpx
2023.03.16.

Hogyan működnek a mozgásérzékelők a riasztórendszerekben

mozgásérzékelő - nyugalom.hu


A mozgásérzékelők szerepe a  riasztórendszerekben

A biztonságos otthon fontos szempont manapság minden ember számára és a riasztórendszerek beszerelése egyre gyakrabban használt megoldás a biztonság érdekében. 

A megbízható riasztórendszerek  egyik legfontosabb elemeit a mozgásérzékelők alkotják. Ezek az érzékelők hatékonyak a gyanús tevékenységek észlelésében és a háztulajdonosok figyelmeztetésében. Ebben a cikkben elmondunk mindent, amit tudnod kell a mozgásérzékelőkről,  hogyan működnek a riasztórendszerekben.

Mint minden az elektronikai területen, a biztonságtechnika technológiája is rengeteget fejlődött az évek során, ma már különböző típusú mozgásérzékelők állnak rendelkezésre a piacon. Ezeknek az érzékelőknek eltérői jellemzői és működési módjai vannak. 

Mi az a mozgásérzékelő?

A mozgásérzékelő olyan elektronikai eszköz, ami észleli a mozgást a hatókörén belül. Maguk az érzékelők különböző technológiákat használnak a mozgás észlelésére, és riasztást indítanak a gyanús tevékenységek esetén. Lehetnek úgy nevezett passzív vagy aktív mozgásérzékelők a technológiájukat tekintve, illetve lehetnek bel és kültéri érzékelők. 

Mozgásérzékelő típusok

Különböző típusú mozgásérzékelők léteznek, és mindegyikük másképp működik. A leggyakoribb mozgásérzékelő típusok a következők:

Passzív infravörös mozgásérzékelők

A passzív infravörös érzékelő (PIR) a leggyakoribb típusú mozgásérzékelő, amit a riasztórendszerekben használnak. A hőjelet és a mozgást észleli a látókörében. Amikor egy objektum mozog a szenzor hatókörében, infravörös sugárzást bocsát ki, amit a szenzor érzékel. A mozgásérzékelő ezt követően riasztást indít, amely figyelmezteti a háztulajdonost.

Mikrohullámú mozgásérzékelők

A mikrohullámú érzékelők mikrohullámú impulzusokat használnak a mozgás észlelésére. A szenzorok mikrohullámokat bocsátanak ki, és amikor egy objektum mozog a hatókörükben, akkor az impulzusok visszaverődnek a szenzorhoz. A szenzor érzékeli a visszavert hullámokat, és riasztást indít.

Ultrahangos érzékelők

Az ultrahangos érzékelők ultrahangos hullámokat bocsátanak ki, amelyek visszaverődnek az objektumokról a hatókörükben. Ha egy objektum mozog a szenzor hatókörében, az ultrahangos hullámok visszaverődnek a szenzorhoz. A szenzor érzékeli a visszavert hullámokat, és riasztást indít.

Duáltechnológiai érzékelők

A duáltechnológiai érzékelők két vagy több technológiát használnak a mozgás észlelésére. Például egy szenzor lehet PIR és mikrohullámú technológiát használó. Az ilyen tipusú mozgásérzékelők előnye, hogy csökkentik a hamis riasztásokat, mivel a két technológia jelzése ellenőrzi egymást, mielőtt riasztást indítanának.

Hogyan működnek a mozgásérzékelők?

Minden mozgásérzékelő típusnak megvan a saját működési módja. A passzív infravörös érzékelők észlelik az infravörös sugárzást, amit az objektumok kibocsátanak, amikor azok mozognak. A mikrohullámú érzékelők impulzusokat bocsátanak ki, amelyek visszaverődnek az objektumokról, és az ultrahangos érzékelők ultrahangos hullámokat bocsátanak ki, amelyek szintén visszaverődnek az objektumokról. Az érzékelők által észlelt mozgás jelét továbbítják riasztórendszer központjába, ami azonnal riasztást indít a háztulajdonos figyelmeztetésére.

Hamis riasztások

A hamis riasztások problémát jelentenek a mozgásérzékelők esetében. Ezeket a hamis riasztásokat általában az okozza, hogy az érzékelők túl érzékenyek és reagálnak a nem szokványos mozgásokra, mint például a háziállatok mozgása vagy az időjárási körülmények változása. Ahhoz, hogy elkerüljük a hamis riasztásokat, fontos, hogy az érzékelőket helyesen telepítsük és megfelelően kalibráljuk. Az is fontos, hogy a megfelelő típusú érzékelőt válasszuk ki az adott környezetnek megfelelően.

Mozgásérzékelők elhelyezése

Az érzékelők elhelyezése kritikus fontosságú annak érdekében, hogy hatékonyak legyenek. Az érzékelőket olyan helyekre kell telepíteni, ahol az emberek valószínűleg áthaladnak, például bejárati ajtók, folyosók és ablakok közelében. Fontos, hogy az érzékelőket ne takarja el semmi, és ne legyenek kitéve hőforrásoknak vagy huzatnak. Jellemzően oldalfalakra rögzíthetők, de mennyezetre szerelhető verziók is léteznek.

Mozgásérzékelők előnyei

A mozgásérzékelők számos előnyt kínálnak a ház biztonságának fenntartásához. Hatékonyan észlelik a betolakodókat, jól integrálhatók más biztonsági rendszerekkel, például kamerákkal. A mozgásérzékelők könnyen telepíthetők és testre szabhatók a különböző rendszerek igényei szerint.

Mozgásérzékelők hátrányai

Annak ellenére, hogy a mozgásérzékelők sok előnyt kínálnak, vannak hátrányok is, amiket figyelembe kell venni. Az érzékelők hamis riasztásokat indíthatnak, amik kellemetlenséget okozhatnak a háztulajdonosoknak és a szomszédoknak. Emellett az érzékelők korlátozott hatótávolsággal rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy a nagyobb otthonokhoz több érzékelőre van szükség.

Következtetés

A mozgásérzékelők fontos részei a riasztó rendszereknek, és hatékonyan észlelik a gyanús tevékenységeket. A különböző típusú mozgásérzékelők eltérő működési módokkal rendelkeznek, de mindegyiknek az a célja, hogy észlelje a mozgást és riasztást indítson. Az érzékelők elhelyezése kritikus fontosságú ahhoz, hogy hatékonyak legyenek, és megfelelően kalibrálni kell őket a hamis riasztások elkerülése érdekében. 

Magyarországon a riasztórendszer telepítését Rendőrhatósági engedéllyel rendelkező szakemberek végezhetik. A megbízás kezdete előtt erről legegyszerűbben úgy tudsz meggyőződni, ha a Szakmai Kamara oldalán rákeresel: https://szakmaikamara.hu/vallalkozasok-nevjegyzeke/ (Bátran keress rá a Nyugalom Kft-re).

Érdekel egy profi riasztórendszer, megnézem a részleteket »


GYIK

Hogyan működnek a mozgásérzékelők a riasztórendszerekben?

A mozgásérzékelők a mozgást észlelik a hatókörükben, és riasztást indítanak a gyanús tevékenységek esetén.

Mi a leggyakoribb típusú mozgásérzékelő?

A leggyakoribb típusú mozgásérzékelő a passzív infravörös érzékelő (PIR).

Mit kell figyelembe venni az érzékelők telepítésekor?

Az érzékelőket olyan helyekre kell telepíteni, ahol az emberek valószínűleg áthaladnak, és ne takarja ki semmi a látókörüket.

Mi a legnagyobb hátránya a mozgásérzékelőknek?

A legnagyobb hátránya az, hogy hamis riasztásokat okozhatnak, ha túl érzékenyre vannak beállítva.

Mi a legjobb módja a hamis riasztások elkerülésének?

A hamis riasztások elkerülése érdekében az érzékelőket megfelelően kell kalibrálni, és megfelelően kell telepíteni őket. Ezért a riasztórendszer telepítését mindig Rendőrhatósági engedéllyel rendelkező szakemberekre bízzad.

Érdekel egy profi riasztórendszer, megnézem a részleteket »

Ezek is érdekelhetnek még

Riasztó vagy kamerarendszer, melyik a hatékonyabb megoldás?

Riasztó vagy kamerarendszer, melyik a hatékonyabb megoldás?

A biztonság mindenki számára elsődleges fontosságú. Az otthonok, vállalkozások és általában az értékek védelmére számos lehetőség közül választhatunk, de gyakori kérdés: riasztó vagy kamerarendszer a hatékonyabb megoldás? Ebben a cikkben összefoglaljuk mindkét...