fbpx
2023.09.02.

A személy- és vagyonőr munkája főleg szubjektív, a biztonságtechnika pedig objektív

A biztonságtechnika fejlődése - Sánta Károly a Nyugalom kft alapítója

Sánta Károllyal a Nyugalom Kft. alapítójával a biztonságtechnika fejlődéséről és a személy- és vagyonőrök fontosságáról beszélgettünk.


Károly, tudjuk, hogy rohamosan fejlődik az informatika, a biztonságtechnika és általában véve az egész vagyonvédelem. Milyen fejlesztések zajlottak a Nyugalom Kft-nél az elmúlt időszakban? 

Mára a vagyonvédelem eltolódott a technika irányába, dinamikus fejlődésen mentek keresztül a minőségi riasztó rendszerek és az ehhez kapcsolódó távfelügyeleti rendszerek. Ebbe a biztonságtechnikai körbe tartoznak a behatolás jelzők, a klasszikus riasztó rendszerek valamint a kamera rendszerek is.

Ahogy fejlődik a számítástechnika, úgy fejlődnek ezek a területek és a hozzá kapcsolódó eszközök is szinte követhetetlenül. 

A Nyugalom Kft-nél mindig ügyeltünk arra, hogy ezzel a rohamos fejlődéssel lépést tartsunk. Például 1991-1992-ben vidéken elsőként önálló távfelügyeleti rendszert fejlesztettünk. Akkor még saját fejlesztő csapattal. 

Ma viszont már nemzetközi fejlesztéseket alkalmazunk, haladunk a korral. Ugyanez a fejlődés kísérte végig az utunkat a kommunikációs rendszerek területén is.

A dinamikus fejlődés egyik eredménye a nagyon sok biztonságtechnikai eszköz is! Számunkra mindig is alapelv volt – csak olyan eszközöket alkalmazzunk, amik megfelelnek az ügyfél igényeinek és a szakmai kritériumoknak is! Ha igényre szabott rendszert építünk, fontos, hogy az ügyfél hozzáértően kezelni is tudja azt. Ma már a biztonságtechnikai rendszert kezelő embereket is fejleszteni kell, hogy ezeket az eszközöket magabiztosan használni is tudják.

Szintén fontos változás, hogy mára a személy- és vagyonőri munka és a biztonságtechnika nagyon szorosan összefonódott. A személy- és vagyonőr munkája főleg szubjektív, a biztonságtechnika pedig objektív. Csakhogy a biztonságtechnika nem tudja megfogni a betörőt a helyszínen, azt ma is a személy- és vagyonőrnek kell elkapnia. Ez a két terület egymással párhuzamosan fejlődik.


Ki követi ezt a rohamos technikai változást a Nyugalom Kft-nél, hogy aztán a vezetők tudjanak döntést hozni a felmerült ügyekben, kérdésekben?

Azt kell, hogy mondjam, szinte minden kollégám kíséri a változásokat. A mai világban nagyon könnyen és gyorsan jutnak friss információkhoz az emberek, valójában az információk szabályosan elárasztanak bennünket. Itt a Nyugalom Kft-nél ha valaki talál valamilyen jó ötletet, akkor elmondja a társainak és megvitatják. Aztán, ha életképes, bejönnek a vezetőséghez és közösen átbeszéljük a lehetőségeket. Elsősorban a technikus kollégák, illetve élőerős területen a csoportvezető kollégák és a szolgálatok szervezéséért felelő kollégák kezdeményezik ezeket a beszélgetéseket. Hiszen ezek a fejlesztések elsősorban az ő munkájukat segítik, ezért ők azok, akik igazán rálátnak ezekre a lehetőségekre.

– A legutolsó ilyen irányú fejlesztés mi volt?

A legutolsó nagyszabású fejlesztésünk egy évvel ezelőtt indult el, és ma is tart. A videó távfelügyeleti rendszer kiépítése és fejlesztése folyamatban van. Korábban is kísérleteztünk már videó távfelügyelettel, de a rengeteg tapasztalatnak köszönhetően mára már “nagyüzemi módszerekkel” csináljuk. 

Olyan helyeken, ahol nem szükséges a személyes jelenlét, videó eszközöket telepítünk. Ezeknek a kamera rendszereknek a jelzései befutnak a távfelügyeletünkre és a diszpécser kollégák ez alapján intézkednek. Nagyon hatékony és rendkívül költségtakarékos ez a megoldás. Hozzá kell tennem, hogy a videó távfelügyelet csak a jelzésekre reagáló emberekkel együtt tud igazán hatékony lenni. A kamera rendszer nem tudja megfogni a betörőt. Rögzítheti azt, hogy történik valami, de, hogy intézkedni tudjunk, ahhoz bizony képzett és tapasztalt szakemberek kellenek. Ennek a professzionális kivitelezése nem volt lehetséges még öt évvel ezelőtt  sem. Egyszerűen nem voltak meg hozzá a szükséges eszközök és megoldások. Mára viszont az innovációnak köszönhetően elérhetővé tettük a városban ezt a szolgáltatást!

Károly, köszönöm ezt a tartalmas és tanulságos beszélgetést.


Ugray Adrián

Ezek is érdekelhetnek még

Riasztó vagy kamerarendszer, melyik a hatékonyabb megoldás?

Riasztó vagy kamerarendszer, melyik a hatékonyabb megoldás?

A biztonság mindenki számára elsődleges fontosságú. Az otthonok, vállalkozások és általában az értékek védelmére számos lehetőség közül választhatunk, de gyakori kérdés: riasztó vagy kamerarendszer a hatékonyabb megoldás? Ebben a cikkben összefoglaljuk mindkét...