fbpx

Tűzjelző rendszerek

Észleld a keletkező tüzet a lehető legkorábban a tűzjelző rendszerek segítségével!

Tűzjelző rendszerek

A Nyugalom Kft. már 1990 óta elkötelezett élet (személy) és vagyonvédelem területén. A mindennapi élet helyszínei: lakossági ingatlanok, kereskedelmi egységek, ipari létesítményekről is legyen szó, vannak olyan értékek, amelyeket óvni, védeni kell a tűz által okozott károktól. Elsősorban az életvédelem a legfontosabb cél.

Az épületekbe telepített automatikus tűzjelző berendezések működésének célja, hogy a keletkező füst korai szakaszában felismerve, jelzést adjon, a szükséges technikai vezérléseket elvégezze. A telepített rendszerek fő jellemzője, hogy nemcsak jelzik, hanem pontosa helymeghatározást is adnak a tűz keletkezésének helyéről, így kellő időben megkezdhető a szükséges intézkedés: kiürítés, oltás.

A tűzjelező rendszerek telepítését az épületek rendeltetésétől, besorolásától függően kötelezően kell elvégezni, időszakos karbantartását az előírt módon biztosítani. A jelenleg hatályos jogszabályok alapján a tűzjelző rendszerek tervezését, kivitelezését, időszakos kötelező karbantartását tűzvédelmi szakvizsgához kötik, amellyel cégünk telepítői állománya rendelkezik.

Mi a legjobb megoldás egy tűzjelző rendszer kiépítésekor?

A tűzjelző rendszereknek akkor van igazán értelmük, ha távfelügyeleti szolgáltatást is igénybe veszünk mellette, ami a beérkező jelzések napi 24 órás felügyeletét, fogadását, feldolgozását, valamint a rájuk történő meghatározott intézkedést jelenti. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) pontosan rendelkezik arról, hogy Magyarországon mely létesítményekben kötelező a rendszer telepítése, de önkéntes vállalással is érdemes kiépíttetni a rendszert.

Azon jelzések, amelyek OTSZ hatálya alá tartozó tűzjelzőtől érkeznek egyaránt megjelennek a tűzoltóságon, illetve a saját távfelügyeletünkön is. A jelzés beérkezését követően diszpécsereink haladéktalanul elkezdik sorra hívni az adott objektumhoz megadott értesítendő személyeket. Ha nem érünk el senkit, vagy a felelős személy nem tud érdemi információt adni az objektummal kapcsolatban (nem mondja le a riasztást), akkor a tűzoltóság külön értesítés nélkül megkezdeni a kivonulást a jelzés beérkezése után 2 perccel. A tűzoltósági kivonulással párhuzamosan a diszpécserek természetesen tovább próbálkoznak a megadott telefonszámokkal, hogy értesítsenek egy illetékes személyt az eseményről, illetve információt kérjenek tőle.

Gyakorlati tippek a tűzjelzőkhöz

Hogyan mondj le egy tűzjelzést?

Csak akkor mondható le, ha ügyfeleink meggyőződtek arról, hogy a beérkező jelzések tévesek. Ebben az esetben a lemondás legfontosabb tudnivalói a következők:

  • tűzjelzést csak az ügyfél mondhat le a katasztrófavédelem felé, ezt távfelügyelet nem teheti meg
  • a lemondáshoz szükség van az ügyfélazonosító megadására, amely egy 4 jegyű szám
  • minden tűzjelzést egy központi telefonszámon a +36 (1) 910-5105- ös számon kell lemondani

Tipp: A tűzjelző központ dobozára érdemes kiragasztani a lemondáshoz szükséges ügyfél azonosító számát, és a lemondáshoz szükséges telefonszámot, hogy gyorsan és hatékonyan le lehessen mondai a riasztást, még olyan pánikhangulatban is, mint amikor a fülünk mellett üvölt a tűzjelző szirénája.

Amennyiben ezen információk kiragasztásához nem tudod az ügyfél azonosítód, keress minket.

 

Fontos tudni, hogy minden már telepített riasztórendszerhez kapcsolható füst- vagy hősebesség érzékelő.

 

Új riasztó telepítésekor mindig ajánljuk a konyhában és a kazánházban 1-1 ilyen eszköz telepítését, amely 24 órás riasztásra van programozva, tehát a riasztó kikapcsolt állapota mellett is beérkeznek a jelzések, és a helyszínen is megszólal a sziréna.

Már kiépített riasztó esetében is van lehetőség arra, hogy azt füstérzékelővel bővítsük. Különösön fontos ezt a bővítést idős szüleinknél elvégeztetni, mert ahogy az ember öregszik sajnos egyre feledékenyebb is lesz. 

A távfelügyletünket vezeti: Dianiska Gábor

Kérj ingyenes felmérést, és érezd magad biztonságban egy ilyen rendszerrel!

6.000+

Ügyfél

240

Településen

40+

Biztonsági szakemberrel

30+

Éve a szakmában

Kérj ingyenes biztonsági tanácsot!

Töltsd ki ezt a rövid űrlapot, küldd el nekünk az adataiddal, és hamarosan az egyik munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot, hogy egy személyre szabott ajánlatot kaphass.

2 + 8 =

Kiemelt referenciáink

  • MKB Veszprém Kézilabda Klub
  • Veszprém Aréna
  • Városi Művelődési Központ, Veszprém
  • Balatonfüredi kongresszusi központ, Balatonfüred
  • Videoton Oktatási Központ, Székesfehérvár
  • Valeo eAutomotive Hungary Kft, Veszprém
{

Ezúton is szeretném megköszönni a “Valeo eAutomotive Hungary Kft. Családi Nap” lebonyolítása során nyújtott kiváló szolgáltatásukat, amellyel hozzájárultak rendezvényünk sikeréhez.

Külön köszönöm Takács Zoltán Szolgálatvezető Úrnak a rendezvény teljes időtartalma alatt végzett pontos feladatszervezést!

– Sebők Balázs –
Ügyvezető Igazgató

Munkában

Ha tűzjelzőrendszerre van szükséged, lépj velünk kapcsolatba!