fbpx
2024.01.14.

Biztonságos otthon? Új családi házak riasztórendszere

Amikor László és Eszter el kezdték megtervezni a leendő házukat, tudták, hogy az igényeiket kiszolgáló, praktikus helyiségek kialakításán és a belső látványterveken kívül a biztonság is szerepet fog játszani az új otthonukban. Ahogy a falak emelkedtek, és az otthon formát öltött, egyre inkább tudatosult bennük, hogy a biztonságos otthon nem csupán a megbízható zárakról és a masszív ajtókról szól. A családi ház riasztó rendszer gondolata gyakran bukkant fel a beszélgetéseikben, ami rávilágított arra, hogy egy professzionális riasztó rendszer alapvető, hogy otthonuk ne csak kényelmes, hanem biztonságos is legyen.

Az új családi házaknak, mint amilyen Lászlóék háza is, számos biztonsági szempontnak kell megfelelnie. Ezek az otthonok gyakran távol esnek a város zajától, biztosítva a csendet és a nyugalmat, ami azonban magával hozhatja a fokozott kockázatot is. A  kevésbé forgalmas területeken álló házak mindig nagyobb eséllyel válhatnak betörések áldozatává. 

Ebben a cikkben arra keressük a választ, hogyan teremthetik meg az új családi házak tulajdonosai otthonuk biztonságát a legújabb riasztó rendszerek segítségével. 

A Családi Ház Riasztó Rendszer Fontossága

A statisztikák világosan mutatják, hogy a családi házak gyakori célpontjai a bűncselekményeknek, különösen a betöréseknek. Az ORFK adatai szerint 2023 első hat hónapjában 2344 betörés történt az országban. Ebből 402-öt követtek el a fővárosban, a többit vidéken.  Az is kiderült, hogy az idei év első felében a rendőri eljárásban regisztrált esetek között a lakóházba történt betörések száma majdnem háromszor akkora, mint a lakásoknál mért adat.Ezek az adatok a 2023-as év első felére vonatkoznak, a teljes évre vonatkozó adatok még nem állnak rendelkezésre.

Egy korábbi vizsgálat szerint, amely az Országos Kriminológiai Intézet közreműködésével készült, a betöréses lopás elkövetői arra a kérdésre, hogy milyen ingatlanokat céloznak meg szívesen, a következő választ adták:

 • különálló családi ház – 68,3 százalék
 • nyaraló – 25,9 százalék
 • társasházi lakás – 25,2 százalék
 • tanya – 19,4 százalék
 • panellakás – 14,4 százalék

Ezek a számok nem csupán az anyagi veszteség kockázatára hívják fel a figyelmet, hanem arra is, hogy a családi házak biztonságának megőrzése mekkora jelentőséggel bír.

A betörések mellett számos más biztonsági kihívással is szembesülhetnek a ház tulajdonosok. Ilyenek például a vandalizmus, a lopások, és egyéb illetéktelen behatolások. Ezek a fenyegetések nem csak anyagi károkat okozhatnak, hanem a lakók biztonságérzetét is alááshatják. 

Ezen adatok és kihívások fényében a családi ház riasztó rendszer fontossága kétségtelen. Egy megbízható riasztó rendszer jelentősen csökkentheti a betörés és egyéb incidensek kockázatát, valamint növelheti a lakók biztonságérzetét. 

Családi ház riasztó rendszer, hogyan válasszunk?

A családi ház riasztórendszer kiválasztása nem egyszerű döntés, különösen az új családi házak tulajdonosai számára, akiknek számos tényezőt kell mérlegelni. A legfontosabb, hogy egy olyan rendszert válasszanak, ami teljes mértékben megfelel az otthonuk és családjuk egyedi igényeinek. Ennek elősegítésére végigvesszük a főbb szempontokat.

A Családi Ház Egyedi Igényeinek Felmérése

A családi házak egyedi jellemzői – mint például a ház nagysága, a helyiségek felosztása, az ablakok és ajtók száma és típusa – mind befolyásolják, hogy milyen típusú riasztó rendszer lenne a legideálisabb. Egy nagyobb, több bejárattal rendelkező ház esetében például más típusú érzékelőkre és nagyobb lefedettségre lehet szükség, mint egy kisebb, kompaktabb otthonnál. Továbbá, fontos figyelembe venni az otthoni életmód sajátosságait is, mint például háziállatok jelenléte, amelyek befolyásolhatják az érzékelők típusának kiválasztását.

A Biztonságtechnikai Cég Szerepe: tervezés, szerelés, javítás, karbantartás

Egy biztonságtechnikai cég kulcsfontosságú szerepet tölt be egy családi ház riasztó rendszerének életciklusában, kezdve a tervezéstől egészen a karbantartásig. Kiemelten fontos megemlíteni, hogy Magyarországon a biztonságtechnikai eszközök telepítését törvényileg csak a Rendőrség által kiadott, hatósági engedéllyel rendelkező, szakképzett személyek végezhetik, amit a “2005. évi XXXIII. a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló törvény” szabályoz. Ez a törvény biztosítja, hogy a telepítés magas színvonalon, a törvényi előírásoknak megfelelően történjen, így garantálva a rendszer megbízhatóságát és hatékonyságát. 

Amikor az új családi ház riasztó rendszer igénye megfogalmazódik a tulajdonosokban, érdemes egyből megfelelő biztonságtechnikai céget vagy vállalkozót választani a feladatra. A választást megkönnyítheti, ha a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara oldalán a vállalkozások névjegyzékében ellenőrzik a szóba kerülő vállalkozások hatósági engedélyét. Ide kattintva a névjegyzék elérhető: https://szakmaikamara.hu/vallalkozasok-nevjegyzeke/ ( bátran írja be a névjegyzék keresési mezőjébe a Nyugalom Kft-t).


A tervezési fázisban a biztonságtechnikai cég szakképzett munkatársai körültekintően felmérik a családi ház adottságait és a tulajdonosok igényeit, hogy a lehető legmegfelelőbb riasztó rendszert javasolhassák. Ebben a szakaszban figyelembe veszik többek között az ingatlan elhelyezkedését, a belépési pontok számát és elrendezését, valamint a lakók életvitelével kapcsolatos speciális igényeket is.

A telepítés során a biztonságtechnikai szerelők gondoskodnak arról, hogy a rendszer elemei az előírásoknak megfelelően kerüljenek telepítésre. Ez a lépés kritikus a hatékony működés szempontjából, mivel a nem megfelelően telepített eszközök csökkenthetik a rendszer teljesítményét vagy akár biztonsági réseket is eredményezhetnek.

A riasztó rendszer üzemeltetése során elkerülhetetlenek a karbantartási és javítási feladatok. A rendszeres karbantartás biztosítja az optimális működést és időben észlelhetőek legyenek az esetleges hibák. 

A javítások során is csak a megfelelő szakképesítéssel rendelkező szakemberek végezhetik el a szükséges munkálatokat, hogy a rendszer minden időben megfeleljen a biztonsági előírásoknak és hatékonyan védje a családi házat.

Így a biztonságtechnikai cég nem csupán egy szolgáltató, hanem egy megbízható partner, aki a tervezéstől a karbantartásig támogatja a családi ház tulajdonosait. A törvényi előírások betartásával pedig garantálják, hogy a családi ház riasztórendszere nem csak modern és hatékony, hanem minden szempontból jogszabályoknak megfelelő legyen.

A riasztó rendszer kiválasztása tehát egy összetett folyamat, amely személyre szabott megoldásokat és szakértő telepítést igényel. Egy jól megválasztott riasztó rendszer hosszú távon nyugalmat és biztonságot nyújt, lehetővé téve, hogy az új családi ház tulajdonosai gondtalanul élvezhessék otthonuk minden pillanatát.

Modern Technológiák: Okosotthon Integráció és Távfelügyeleti Lehetőségek

A modern családi ház riasztó rendszerek valójában sokkal többre képesek mint az egyszerű behatolásjelzés. Ezek a rendszerek gyakran integrálhatók az okosotthon rendszerekbe, lehetővé téve az otthoni biztonság és kényelem növelését.

Okosotthon Integráció:

– Előnyök: Az okosotthon integrációval a riasztórendszer összeköthető más okos eszközökkel, mint például a világítással, fűtéssel vagy akár a kamera rendszerekkel. Ez lehetővé teszi, hogy távolról is ellenőrizhetik és irányíthatják a családi ház biztonsági rendszereit.

– Funkciók: Automatizált funkciók, mint például a riasztó aktiválása vagy deaktiválása meghatározott időpontokban, vagy az érzékelők által kiváltott eseményekre való reagálás, például a világítás bekapcsolása mozgásérzékelés esetén.

Távfelügyeleti Lehetőségek:

A családi ház riasztó rendszer távfelügyeleti lehetősége kiemelt szerepet kaphat az otthoni biztonságban, különösen a biztonságtechnikai cégek által nyújtott szolgáltatások esetében. Ezen szolgáltatások lehetővé teszik, hogy a riasztó rendszerek nem csupán lokálisan, hanem távolról is monitorozva legyenek, biztosítva ezzel a családi házak folyamatos és megbízható védelmét.

Professzionális Távfelügyelet:

– Egy biztonságtechnikai cég távfelügyeleti szolgáltatása azt jelenti, hogy a családi ház riasztó rendszerét az év 365 napján, 24 órán keresztül szakemberek felügyelik. Ez garantálja, hogy minden biztonsági incidens azonnal észlelésre kerül, legyen szó akár betörésről, tűzről vagy egyéb veszélyhelyzetről.

– Amennyiben a távfelügyeleti központ bármilyen rendellenességet észlel, a felügyeletet ellátó diszpécserek azonnal intézkednek. Ez magában foglalhatja a biztonsági szolgálat kivonuló járőrének vagy a rendőrség járőrének a helyszínre küldését, biztosítva ezzel a gyors és hatékony védelmet.

– A biztonságtechnikai cég állíthat be személyre szabott protokollokat az egyes riasztások kezelésére, figyelembe véve a családi ház specifikus igényeit és körülményeit. Például, a tulajdonosok preferenciái alapján dönthetnek arról, hogy milyen esetekben értesítsék őket közvetlenül, vagy mikor kezdeményezzék a hatóságok beavatkozását. Ezeket már a családi ház riasztó rendszerének tervezésekor tisztázzák a szakemberek a tulajdonosokkal, hiszen ezek az elvárások befolyásolják a rendszer képességét.

– A távfelügyeleti szolgáltatások integrálhatók más biztonsági rendszerekkel, mint például a családi ház tűzjelző vagy a szén-monoxid érzékelő rendszerével, biztosítva a teljes körű védelmet.

Ezek a távfelügyeleti lehetőségek kiemelkedő előnyt jelentenek egy családi ház riasztó rendszeréhez, különösen azokban az esetekben, ahol a tulajdonosok gyakran távol vannak otthonuktól. 

A biztonságtechnikai cég által nyújtott professzionális távfelügyelet nem csak a biztonságot növeli, hanem az otthoni élet minőségét is javítja, azzal, hogy garantálja a családi házak állandó védelmét a tulajdonosok számára. Ma már a távfelügyelet mind anyagilag, mind technikailag széles körben megfizethető és elérhető, így a családi ház riasztó rendszer tervezésekor érdemes a tulajdonosoknak alap elvárásként megfogalmazni a biztonságtechnikai cég szakemberei felé. 

Az új családi ház riasztó rendszere nem csupán egy technikai berendezés, ez egy befektetés a biztonságba és a nyugalomba. Ahogy ebben a cikkben részletesen körüljártuk, a modern riasztórendszerek számos előnnyel bírnak. Ezek a rendszerek nem csupán távol tartják a betörőket, hanem lehetővé teszik a családi házak tulajdonosai számára, hogy nyugodtan éljék mindennapjaikat, tudva, hogy otthonuk védve van.

A családi ház riasztó rendszerének modern technológiája és egy távfelügyeleti szolgáltatás igénybe vétele együttesen biztosítják, hogy otthonunk a lehető legbiztonságosabb legyen. Tudni, hogy otthona és szerettei védve vannak, pótolhatatlan értékű. 

Amennyiben szeretné az új családi házát a legmodernebb riasztó rendszerrel felszerelni, ne habozzon kapcsolatba lépni egy megbízható biztonságtechnikai céggel. 

A Nyugalom Kft. díjmentes szakértői tanácsadással és ajánlattal segíthet megtalálni az Ön igényeire szabott megoldást, legyen szó új építésű családi házról vagy már meglévő ingatlanról. Veszprém megye legnagyobb biztonságtechnikai cégeként 1992 óta foglalkozunk riasztó rendszerek telepítésével és több mint 6000 ügyfél távfelügyeletét látjuk el eredményesen. Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma elérhetőségeinken.

Gyakori Kérdések és Tévhitek

Amikor egy családi ház riasztó rendszerének beszerzéséről van szó, számos gyakori kérdés és tévhit merül fel. Ezek tisztázása kulcsfontosságú a megfelelő döntés meghozatalához.

1, A Riasztó Rendszerek Költségei és Hozzáadott Értéke

Sokan úgy gondolják, hogy a riasztó rendszerek túlzottan drágák. Azonban a költségek széles skálán mozoghatnak, attól függően, hogy milyen típusú és mennyire összetett rendszert választunk. Vannak alapvető rendszerek, amelyek viszonylag kedvező áron elérhetők, valamint bonyolultabb, több funkciót kínáló rendszerek, amelyek magasabb költséggel járnak. Valójában a költségeknél mindig fontosabb, hogy a telepítésre kerülő rendszer teljeskörűen kiszolgálja a családi ház tulajdonosok igényeit, beleértve az otthon és a család maximális biztonságát. 

Fontos megérteni, hogy egy riasztó rendszer nem pusztán kiadás, hanem befektetés az otthonunk és szeretteink biztonságába. A rendszer értékét nem csak a vagyonvédelmi funkcióban, hanem a biztonságérzet növelésében és a potenciális biztosítási kedvezményekben is mérhetjük.

2, Gyakori Félreértések és Tények a Családi Ház Riasztó Rendszerekről

 • Tévhit: A riasztó rendszerek csak a gazdagok számára elérhetők.
 • Tény: A modern riasztórendszerek számos árkategóriában elérhetőek, lehetővé téve, hogy szinte mindenki számára elérhetők.
 • Tévhit: A riasztó rendszerek bonyolultak és nehéz őket kezelni. 
 • Tény: A legtöbb mai riasztó rendszer felhasználóbarát és könnyen kezelhető, akár okostelefonos alkalmazásokon keresztül is.
 • Tévhit: A riasztó rendszerek gyakran adnak hamis riasztást.
 • Tény: A modern technológiák fejlődésével a hamis riasztások száma jelentősen csökkent. A rendszerek pontosabbak és megbízhatóbbak, mint valaha.

 • Tévhit: Internetről rendelek egy riasztó rendszert és azt telepíti a majd a villanyszerelő.
 • Tény: Bár az interneten keresztül rendelt riasztó rendszerek vonzónak tűnhetnek az alacsony áruk miatt, de az olcsónak és megbízhatónak mondott rendszereknél a valós biztonság csupán illúzió és (károsan) hamis biztonságérzetet kelt. Riasztó rendszer telepítését és más elektronikus vagyonvédelmi eszköz szerelését csak vizsgázott és hatósági engedéllyel rendelkező biztonságtechnikai szerelő végezheti. Érdemes arra is figyelmet fordítani, hogy jóval nagyobb biztonságban tudhatjuk értékeinket, ha MABISZ-ajánlással ellátott riasztó eszközöket telepítünk.

 • Tévhit: „Van lakásbiztosítás a családi házon, ha baj van, az megtéríti a kárt.
 • Tény: Bár a lakásbiztosítás fontos védelmet nyújt, nem helyettesíti a proaktív biztonsági intézkedéseket, mint a riasztó rendszerek. A biztosítás csak a már bekövetkezett károk utáni anyagi veszteséget képes enyhíteni, de nem óvja meg a családot a betörés élményétől és annak lehetséges következményeitől. Ráadásként a Biztosító Társaságok általában csak úgy kötnek szerződést családi házra, ha az megfelelően telepített és igazolt riasztó rendszerrel van felszerelve. 

 • Tévhit: A Biztosítónak teljesen mindegy, ki telepítette a riasztó rendszert a családi házba.
 • Tény: A Biztosítók követelménye, hogy a riasztó rendszert hivatalosan engedélyezett és képesített szakember telepítse. Ez a gyakorlat biztosítja, hogy a rendszer megfelelően működik, és csökkenti a hamis riasztások valószínűségét, ami befolyásolhatja a biztosítási díjakat és feltételeket.

 • Tévhit: Kellő biztonságot nyújt a riasztó önmagában, felesleges bekötni a távfelügyeletre, a szomszédok reagálnak, ha szól a riasztó.
 • Tény: Bár a helyi riasztó hangja felhívhatja a figyelmet, nincs garancia arra, hogy a szomszédok cselekedni is fognak. A távfelügyeleti szolgáltatás biztosítja, hogy minden riasztást felkészült vagyonvédelmi szakemberek kezelnek és szükség esetén azonnal intézkednek, például értesítik a hatóságokat vagy a tulajdonost. Ez növeli a biztonságot és csökkenti a kockázatot. Ne feledkezzen meg arról sem, hogy a távfelügyeletet ellátó vagyonvédelmi cég kötelező felelősségbiztosítással rendelkezik, ami a cégnek felróható hibák miatt történt káresemény esetén a kártérítési összeg erejéig garanciát jelenthet a megtérülésre.

Kérjen díjmentes tanácsadást, hogy körültekintően tudjon dönteni és olyan riasztó rendszert válasszon, amely valóban megfelel az otthona és családja biztonsági igényeinek!


Ezek is érdekelhetnek még

Riasztó vagy kamerarendszer, melyik a hatékonyabb megoldás?

Riasztó vagy kamerarendszer, melyik a hatékonyabb megoldás?

A biztonság mindenki számára elsődleges fontosságú. Az otthonok, vállalkozások és általában az értékek védelmére számos lehetőség közül választhatunk, de gyakori kérdés: riasztó vagy kamerarendszer a hatékonyabb megoldás? Ebben a cikkben összefoglaljuk mindkét...