fbpx
2024.03.09.

Modern biztonságtechnika dohányboltok védelmére

A dohányboltok üzemeltetői számos biztonsági kihívással szembesülnek nap mint nap. Ezek között szerepel az áru lopás, az alkalmazottak és vásárlók elleni erőszak, valamint a bolti berendezések rongálása is. Ezeknek a kihívásoknak a csökkentésére jó megoldás a biztonságtechnika dohányboltok számára. 

Jó példa erre az a 2020-ban történt veszprémi incidens, amikor pánik riasztás érkezett a Távfelügyeleti központunkba egy lakótelepi dohányboltból. Három erősen ittas személy folyamatosan bántó szavakkal illette az eladót, aki végül nem volt hajlandó őket kiszolgálni és az üzlet pultjába rejtett pánik jelzőt használva kért segítséget tőlünk. A Távfelügyeleti központunkba beérkező támadás jelzésre a diszpécserünk azonnal az üzlethez küldte a járőrünket. A járőr helyszíni beszámolóját követően értesítette a hatóságot is. Ez az eset rávilágít a biztonságtechnikai intézkedések fontosságára.

1, Miért fontos a biztonságtechnika dohánybolt védelmében

A dohányboltok különleges biztonsági kihívásokkal néznek szembe. Az eladott termékek vonzereje és az ezekkel járó magas készpénzforgalom különösen vonzó lehet a bűnözők számára. A veszprémi eset is mutatja, hogy milyen gyorsan alakulhat ki veszélyes helyzet és milyen kockázatot jelenthet a megfelelő biztonságtechnikai eszközök és intézkedések hiánya.

Modern biztonságtechnikai megoldások

A technológia fejlődésével egyre hatékonyabb biztonságtechnikai megoldások állnak rendelkezésre. Biztonsági kamera rendszer, riasztó rendszer és pánik jelző illetve a kassza elektronikus védelme mind hozzájárulhatnak egy biztonságosabb környezet kialakításához. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a legmodernebb megoldásokat, amelyek különösen hasznosak lehetnek a dohányboltok számára.

  • Biztonsági kamera rendszer: A biztonsági kamera rendszer lehetővé teszi a dohánybolt folyamatos megfigyelését, ami elrettentő hatással bír a potenciális tolvajokkal szemben. Az új generációs kamerák magas felbontású képet kínálnak, ami pontos azonosítást tesz lehetővé, még rossz fényviszonyok mellett is. Ezen felül, a mozgásérzékelővel felszerelt modellek automatikusan riasztást küldenek, ha gyanús aktivitást észlelnek.A modern technológiáknak köszönhetően akár távolról is elérhetők a kamerák felvételei vagy az éppen történő eseményeket is szemmel tarthatjuk.
  • Riasztó rendszer és pánikjelző: A riasztó rendszer az üzlet helyiségek védelmét képes megoldani. A legjobb megoldás, ha Távfelügyeletre kötöd be, így gyors reagálást biztosíthat vészhelyzet esetén is. A pánik jelző a dohányboltok esetében a magasabb kockázat miatt erősen ajánlott, hiszen hatékony segítség kérést tesz lehetővé az alkalmazottak számára, így néma jelzéssel képesek értesíteni a Távfelügyelet biztonsági szolgálatát, ha fenyegetést érzékelnek.
  • Elektronikus kassza védelem: Az elektronikus kassza védelem olyan rendszert foglal magában, ami megakadályozza a készpénz lopását. Ezek közé tartozik a kassza automata, ami csak bizonyos tranzakciók után nyítja ki és a kasszákat. Ez jelentősen csökkenti a lopások és a rablások kockázatát.
  • Hozzáférés-ellenőrzési Rendszer: A hozzáférés-ellenőrzési rendszer segíthet nyomon követni, ki lép be a dohánybolt érzékeny területeire. Ilyen területek lehetnek az eladó pult és a raktár helyiségek. Például egy elektronikus kártyaolvasó rendszer, lehetővé teszi, hogy csak az arra jogosult személyek férjenek hozzá az érzékeny területekhez.

A modern biztonságtechnikai megoldások széles skálája kínál megoldásokat a dohányboltok specifikus biztonsági kihívásaira. A fent említett technológiák alkalmazásával bolt tulajdonosként jelentősen növelheted az üzleted és az alkalmazottak biztonságát, miközben csökken a bűncselekmények kockázata is.

A dohánybolt biztonsági jelzéseire a Távfelügyelet diszpécsere indítja a fegyveres járőrt az üzlethez.
A dohánybolt biztonsági jelzéseire a Távfelügyelet diszpécsere indítja a fegyveres járőrt az üzlethez.

2, A biztonsági protokollok alkalmazása

A modern biztonságtechnikai megoldások bevezetése önmagában nem elegendő a dohányboltok teljes körű védelméhez. Legalább ilyen fontos a hatékony biztonsági protokollok kialakítása és alkalmazása is ami magában foglalja az alkalmazottak folyamatos képzését, a biztonsági folyamatok szabályozását és a vásárlók tájékoztatását a biztonsági intézkedésekről. 

  • Alkalmazottak képzése: Az alkalmazottak képzése kulcsfontosságú azért, hogy képesek legyenek hatékonyan reagálni a biztonsági incidensekre. A képzéseknek tartalmazniuk kell az alapvető biztonsági eljárásokat, az ügyfelekkel való kommunikáció legjobb gyakorlatait és az elsősegélynyújtás alapjait. Külön érdemes foglalkozni az alkalmazottak képzésekor a saját testi épségük megóvásával, kiemelve, hogy rablás esetén ne akarják védeni az értékeket az életük árán is. Ezenkívül, fontos, hogy az alkalmazottak tisztában legyenek a riasztórendszerek és a videó megfigyelő rendszerek működésével, valamint tudják, hogyan kell kezelni a pánik jelzőket. A GDPR szabályok figyelembevétele itt kiemelt szerepet kap, hiszen írásban is dokumentálnunk kell, hogy a kamerák felvételeihez az alkalmazottak hozzá járultak.
  • Biztonsági folyamatok szabványosítása: A biztonsági protokollok hatékonysága jelentősen növekszik, ha azokat szabványosított módon alkalmazod. Ez magában foglalja a nyitási és zárási rutinokat, a készpénz kezelésére vonatkozó eljárásokat és az esetleges biztonsági incidensek jelentési rendjét. A szabványosított eljárások segítenek minimalizálni az emberi hibából eredő kockázatokat és biztosítják, hogy minden helyzetben követhetőek legyenek a megfelelő lépések.
  • A vásárlók tájékoztatása: A dohányboltokban alkalmazott biztonságtechnikai rendszerek és intézkedések hatékonyságát növelheti, ha a vásárlókat is tájékoztatjuk a boltban érvényes biztonsági szabályokról. Ez magában foglalja a boltba belépéskor látható figyelmeztető táblák elhelyezését, amelyek információkat nyújtanak a biztonsági kamerák használatáról, valamint a dohánybolt szabályzatáról. 
  • Vészhelyzeti protokollok: Fontos, hogy a dohányboltok rendelkezzenek előre meghatározott vészhelyzeti protokollokkal, amelyek leírják a teendőket tűz, lopás vagy egyéb vészhelyzet esetén. Ezek a protokollok tartalmazzák a szükséges utasításokat, az elsősegélynyújtás lépéseit és a hatóságokkal való kapcsolatfelvétel módját.

A biztonsági protokollok alkalmazása esszenciális része a dohányboltok védelmi stratégiájának. Az alkalmazottak alapos képzése, a szabványosított biztonsági folyamatok, a vásárlók tájékoztatása és a hatékony vészhelyzeti protokollok együttesen képezik a biztonságos munkakörnyezet alapjait. Ezek az intézkedések nem csak a dohányboltok biztonságát növelik, hanem hozzájárulnak az ügyfelek és az alkalmazottak biztonságérzetének erősítéséhez is.

Fontos, hogy a biztonsági intézkedéseket nem csak a dohánybolt tulajdonosának belátása szerint kell meghozni, hanem a hazai jogszabályoknak és szabályozásoknak is meg kell felelniük. 

Gyakran ismételt kérdések

  1. Milyen biztonságtechnikai eszközöket ajánlott használni egy dohányboltban?

Ajánlott eszközök közé tartozik a biztonsági kamera rendszer, riasztó rendszer és  ahhoz kapcsolva a pánik jelző, valamint belépés-ellenőrzési rendszer. Ezek kombinációja segíthet a bolt biztonságának növelésében. A biztonságtechnikai rendszert erősen javasolt Távfelügyeletet ellátó Vagyonvédelmi céghez bekötni, hogy incidensek esetén gyors és hatékony intézkedések történjenek. 

A Nyugalom Kft Veszprémi központjában 1992 óta működik Távfelügyelet, ahol több, mint 6000 ügyfél biztonságtechnikai rendszerének felügyeletét látjuk el. Mára a Nyugalom Kft. az egyetlen Vagyonvédelmi cég, akinek kivonuló járőrszolgálata és Távfelügyelet központja működik Veszprémben.

2. Hogyan képezhetjük az alkalmazottakat a biztonságtechnikai eszközök hatékony használatára?

Rendszeres oktatások és gyakorlatok szervezésével, ahol az alkalmazottak megismerkedhetnek a biztonságtechnikai eszközök működésével és használatával, valamint a váratlan helyzetek megfelelő kezelésével.

3. Mit tehetünk, ha a biztonságtechnikai eszközök ellenére is bűncselekmény történik a dohányboltban?

Fontos, hogy minden incidensről részletes jelentést készítsünk és azonnal értesítsük a hatóságokat. A kamera rendszer felvételei értékes bizonyítékok lehetnek, amik hatékonyan segíthetik az elkövető elfogását.

4. Milyen jogi követelményeknek kell megfelelnie egy dohánybolt biztonságtechnikájának?

A biztonságtechnikai rendszereknek meg kell felelniük a hatályos jogszabályoknak, amik tartalmaznak előírásokat a videó megfigyelésre, riasztó rendszer telepítésére és a személyes adatok védelmére vonatkozóan.

5. Hogyan lehet növelni a vásárlók biztonságérzetét a dohányboltban?

A látható biztonságtechnikai rendszerek, mint a kamera rendszer és riasztó rendszer, valamint az alkalmazottak biztonság tudatos magatartása növelheti az ügyfelek biztonságérzetét.

A Nyugalom Kft. díjmentes szakértői tanácsadással és ajánlattal segíthet megtalálni a Dohányboltra szabott megoldást. Veszprém megye legnagyobb biztonságtechnikai cégeként 1992 óta foglalkozunk riasztó rendszerek telepítésével és több mint 6000 ügyfél távfelügyeletét látjuk el eredményesen. Vedd fel velünk a kapcsolatot még ma elérhetőségeinken.

Ezek is érdekelhetnek még