fbpx
2022.06.17.

Hogyan válassz betörésbiztos riasztó rendszert az otthonodba

Sajnos a fizikai védelmet jelentő elemek (biztonsági ajtók, ablakrácsok, több pontos zárak) sem tudják teljes mértékben megvédeni az otthonod a betörőktől. Ha a legjobb megoldást keresed, a „minden egyben“ megközelítést azaz egy megbízható riasztó rendszert ajánlunk a védelem fokozása érdekében.

 

A riasztórendszer időben észleli a fenyegetést, szirénával elriasztja a behatolókat, jelzést küld neked és előfizetés esetén riasztja a Távfelügyeletet ellátó biztonsági céget. A biztonsági cég pedig indítja a járőrt az otthonodhoz. Ha a rendszert kiegészíted biztonsági nyílászárókkal a bűnözőknek esélyük sem lesz!
A riasztó rendszer választást azonban nem szabad félvállról venni, mivel az otthonod biztonsága közvetlenül függ majd tőle. 
Hadd segítsünk azzal, hogy elmagyarázzuk, milyen különböző típusú biztonsági rendszerek léteznek, és milyen szempontok alapján érdemes választani.

A biztonsági rendszerek különböző típusai

Anélkül, hogy belemennénk a műszaki paraméterekbe, közérthetően háromféle riasztórendszert különböztetünk meg: 

 • Vezetékes
 • Vezeték nélküli 
 • Hibrid azaz a kettő kombinációja. 

Vezetékes riasztóknál az érzékelőktől a központi egység felé küldött jel, kábelen keresztül kerül továbbításra, vezeték nélküliek esetén a jelek továbbítása rádiócsatornán keresztül történik.  A hibrid riasztók a jelet vezetékeken és rádió frekvencián keresztül továbbítják.

A vezetékes megoldások évtizedek óta uralják a piacot. Ez összefüggött a vezeték nélküli rendszerek hiányosságaival: a rádiócsatorna nem volt kellően védett, a rendszerek gyakran elvesztették a kapcsolatot az érzékelőkkel. Ezek a problémák napjainkban is jelen vannak az olcsón, interneten ( pl. AliExpress) megvásárolható riasztóknál. 

Ugyanakkor napjainkra a vezeték nélküli professzionális megoldások óriásit fejlődtek, és mára komoly ellenfelei a vezetékes rendszereknek. Nem csupán biztonságot nyújtanak, hanem több információval is szolgálhatnak és könnyen telepíthetők. A könnyebb eligazodás érdekében összeállítottunk egy listát, ami komoly segítséget nyújthat neked. 

Útmutató a megfelelő biztonsági rendszer kiválasztásához:

 

1. Csatlakozás a helyi vagyonvédelmi cég távfelügyeleti állomáshoz! 

Ez a fő mutató, amelyet figyelembe kell venned, amikor biztonsági rendszert választasz. Ennek oka, hogy a központi távfelügyelethez csak tanúsított rendszer csatlakoztatható. A tanúsítás megköveteli, hogy a biztonsági berendezések több tucat teszten menjenek keresztül akkreditált független laboratóriumok által. Ha akár egy teszten is megbukik, nem kap tanúsítványt az eszköz. 

Sőt, az új berendezések teljes üzembe helyezése előtt a Nyugalom Kft technikusai gyakorlatban is tesztelik a rendszereket úgy, hogy a már bevált rendszerekkel párhuzamosan telepítik és tesztelik azokat. Ha az új rendszer a megbízhatóság szempontjából nem hajlamos téves jelzésekre és zavarokra, megfelelően észleli a fenyegetéseket, akkor a távfelügyeleti állomásunkhoz kapcsolódhat. 

A Nyugalom Kft Távfelügyelete közel 6.000 ingatlan védelmét biztosítja jelenleg is az év 365 napján 24 órában.

 

 

2. Kommunikációs csatornák száma

A rendszer kiválasztásakor ügyelj a kommunikációs csatornák számára. Minél több csatorna van, annál nagyobb az esélye annak, hogy a rendszer szükség esetén értesít a veszélyről. A modern központi egységek Ethernet portokkal, Wi-Fi-vel és GSM modulokkal vannak felszerelve. Ne feledd, hogy különböző típusú csatornáknak kell lenniük. Még ha három modul is van a rendszerben, de mindegyik GSM, az ugyanaz, mintha csak egy csatornája lenne. Ha a GSM hálózat jele gyenge vagy elveszik, a riasztó el lesz vágva a külvilágtól.

 

3. Tartalék akkumulátor üzemidő

A megbízható riasztó áramkimaradás esetén is működik. Ezekre az esetekre kerül beépítésre egy tartalék akkumulátor, amely biztosítja a folyamatos müködést áramszünet alatt is. Legjobb, ha az akkumulátor Li-ion. Az ilyen akkumulátorok kapacitása nagyobb.

Minél nagyobb a tartalék akkumulátor kapacitása, a rendszer annál jobban működik áram nélkül. A legjobb, ha tartalék akkumulátorral rendelkező vezérlőpanelt választunk, amely legalább 5 óra üzemidőt biztosít.

 

4. Védelem a hamis riasztás ellen

Ha macskád kutyád vagy más házi kedvenced van, akkor kisállat-immunérzékelőkre lesz szükséged. Megbízható rendszerekben a mozgásérzékelők programalgoritmusokkal vannak felszerelve, amelyek kiszűrik a nem fontos eseményeket és az összetett zavarokat: pl. huzat, függönymozgások. 

 

5. Riasztás bejelentésének módjai

Itt is érvényes a „minél több, annál jobb” szabály. Akkor is azonnal értesítést kell kapjál az eseményről , ha egy másik országban tartózkodsz. Ezek lehetnek Push értesítések mobilalkalmazásban, SMS, hívás riasztás esetén – a lényeg hogy  kiválaszthasd a riasztások kézbesítésének kényelmes módját. 

 

6. Megcímzett érzékelők

A címzett érzékelők segítenek gyorsan megérteni, hogy az eszközök közül melyik aktiválódott, melyiknek merült le az akkumulátora. Így tudni fogod hogy a mozgást egy hálószoba-érzékelő észlelte, nem az előszobában lévő, vagy hogy ideje elemet cserélni. A címzett riasztások nem minden rendszernél érhetők el. Vezetékes rendszerekben létezik egy vonalhurok, amikor több érzékelő csatlakozik ugyanahhoz a zónához. Ha valamelyik aktiválva van, csak találgatni lehet, melyik az. Nehezebb az is, ha az értesítések olvashatatlan kódként érkeznek, ami bizonyos típusú riasztásoknak felel meg. Tehát a saját rendszered választásakor figyelj arra, hogy az érzékelők címezhetők legyenek. 

 

7. További szolgáltatások

Többet is elvárhatsz mint egy biztonsági rendszer. Riasztó; füst- , vízfolyás és hőmérsékletérzékelők; otthoni automatizálási eszközök – a modern technológiák lehetővé teszik mindezt együtt. Lehetőleg olyan rendszert válassz, ami „okos” eszközökkel is felszerelhető.

 

8. Mobilalkalmazás

Manapság minden magát tisztelő biztonsági rendszergyártó, aki tiszteli a felhasználóit is, rendelkezik a rendszeréhez illő mobilalkalmazással. A mobilalkalmazások megkönnyítik a rendszer vezérlését, de gyakran csak a biztonság be- és kikapcsolására korlátozódnak. Egyes gyártók az alkalmazást teljesen működőképes vezérlőpulttá alakítják, amely az összes érzékelő állapotfrissítését, a rendszerrel kapcsolatos részletes információkat, az események naplóját és az eszközteszt funkciót kínálja. Nem túlzás elvárnod, hogy otthonod védelméről olyan rendszer gondoskodjon, amit vezérelhetsz a mobiltelefonodról. 

 

9. Riasztó kiépítése szakemberrel

Magyarországon az érvényben levő jogszabály szerint a riasztók telepítése rendőrhatósági engedélyhez kötött tevékenység. Amikor riasztó rendszert szeretnél szereltetni otthonodba, győződj meg róla, az rendelkezik-e a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) ajánlásával, vagy valamely Európai Uniós minõsítõ intézet vagyonvédelmi eszköz minősítésével. Jó ha tudod, a minõsített vagyonvédelmi eszközök is csak szakszerû telepítés esetén nyújtanak megfelelõ védelmet. 

 

Összegzés 

 • A biztonsági rendszer kiválasztásakor alaposan tanulmányozd át a rendszerre vonatkozó információkat. Ügyelj a következő kulcsfontosságú pontokra:
 • Csatlakoztatható a biztonsági berendezés a  Távfelügyelet központhoz?
 • Hány kommunikációs csatornát használ a rendszer? Minél több, annál jobb.
 • A központi egység rendelkezik tartalék akkumulátorral? 
 • A riasztórendszer védve van a szabotázstól és az érzékelők a téves riasztásoktól?
 • Milyen hőmérsékleten tud működni a rendszer, és tartalmaz-e a termékcsalád kültéri mozgásérzékelőket?
 • Hogyan értesít a rendszer a riasztásairól, és kellően informatívak-e az értesítések?
 • Vannak-e mobilalkalmazások a rendszer vezérlésére, mennyire kényelmesek, és milyen további funkciókat kínál a rendszer gyártója?
 • Támogatja a rendszer a távoli testreszabást? 

A biztonsági rendszer kiépítését Rendőrhatósági engedéllyel rendelkező szakemberekre bízzad. A megbízás kezdete előtt erről legegyszerűbben úgy tudsz meggyőződni, ha a Szakmai Kamara oldalán rákeresel: https://szakmaikamara.hu/vallalkozasok-nevjegyzeke/ (Bátran keress rá a Nyugalom Kft-re).

 

Ha ennél több segítségre van szükséged, keress minket elérhetőségeinken. 

Nyugalom. Itt vagyunk!

Cégünk a Nyugalom Kft 1990 óta segíti a biztonság növelését.

Családi vállalkozásként Veszprémi központtal tevékenykedünk. Nagy gyakorlatunk van távfelügyelet működtetésében, amellyel 1992 óta foglalkozunk. Büszkék vagyunk arra, hogy vidéken mi voltunk az első távfelügyelet az országban. Ez annak is köszönhető, hogy mindig rendkívül fontos volt a fejlődni akarás… és a mai napig is fontos a folyamatos fejlődés.

Ezek is érdekelhetnek még

Riasztó vagy kamerarendszer, melyik a hatékonyabb megoldás?

Riasztó vagy kamerarendszer, melyik a hatékonyabb megoldás?

A biztonság mindenki számára elsődleges fontosságú. Az otthonok, vállalkozások és általában az értékek védelmére számos lehetőség közül választhatunk, de gyakori kérdés: riasztó vagy kamerarendszer a hatékonyabb megoldás? Ebben a cikkben összefoglaljuk mindkét...