fbpx
2023.08.04.

Nyaralás alatt is legyenek értékeink biztonságban

Gaál-Sánta Szilviával beszélgettünk nyaralásról, biztonságról, értékvédelemről, lehetőségekről.

Fő a biztonság még a nyáron is! Nagyon sokan nyáron mennek el hosszabb szabadságra, elutaznak a Balatonra, tengerpartra, hegyekbe…

Véleményed szerint mi az a legfontosabb teendő, hogyan hagyjuk itthon a házunkat, üzletünket, nyaralónkat? A betörők is tudják, hogy most mennek az emberek nyaralni!


– Fontos, hogy legyen lehetőleg távfelügyeletre bekötött riasztórendszerünk, de nagyon figyelni kell alap dolgokra is! Nem mindegy hogyan hagyjuk otthon a házat! Minden redőny legyen leengedve, az újságos láda esetében kérjünk meg valaki, hogy vegye ki a szórólapokat, újságokat, ne legyen teletömve, mert az messziről is látszik. Ne tűnjön úgy az épület, hogy ott napok, hetek óta nem járt senki sem. Ha pénteken van kukanap, akkor szerdán már ne legyen kint, valakit kérjünk meg a szemetes behúzására!
Ezek alap dolgok, de nagyon lényegesek! De az egyik legfontosabb, amibe sok esetben belefutunk:  NE HAGYJUNK LÉTRÁT AZ UDVARON!

Biztonsági tippek - Nyugalom kft Veszprém
Biztonsági tippek – Nyugalom kft Veszprém

Nem mondod?


– De igen! A saját, cseresznyeszedő létrával mennek be az emeleti szobákba.

Gyakorlatilag mi készítjük elő a betörésre a kellékeket?

– Igen, sok esetben. Ezeket ne hagyjuk az udvaron a fal mellett, legyenek elzárva!

Hol mennek be a leggyakrabban az ingatlanokba?


– Az ablakon és nem kell, hogy nyitva legyen. Benyomják az ablakot, ez a legegyszerűbb megoldás. Legyen mozgásérzékelős lámpa, ha bemennek a kertbe, az villanjon fel.

Mik azok az időszakok, amikor a legtöbb betörés van?


– Nagyon sok riasztás fut be este a Távfelügyeleti központunkba, de ettől függetlenül nappal is előfordul, amikor az emberek dolgoznak, főleg ha nyaralnak. Inkább területeket mondanék amik veszélyeztettebbek: ahol új építésű házak vannak, ahol fiatalok laknak. Vagy mondhatnám a körgyűrű mellett fekvő részeket. Ott nagyon jó menekülési utak vannak.

Mit visznek jellemzően?

– Készpénzért mennek elsősorban, de viszik az ékszereket és a nagyobb értékű műszaki cikkeket is.

Feltúrják a házat nagyon ilyenkor?


– Nagyon. Az egészet! Kamrától a padlásig, semmit sem kímélnek!

Olvastam egy cikket erről, hogy akihez betörtek, utána oda már idegenkedve megy be az ember. Nem érzik jól magukat, félnek, nyomasztja őket a tudat, hogy ott idegenek jártak. Mi lehet ennek a pszichológiája?


– Ilyenkor haragszanak a lakásra, a házra. Mindenkinek az otthona a biztonságos közege. Azt gondoljuk, hogy ott semmi baj nem érhet minket, ott minden rendben van. Ha oda idegen bemegy és te nem vagy ott, feltúrja a holmidat, kipakolja a személyes dolgaidat, mászkál a hálószobádban – ez nagyon nagy megrázkódtatást okozhat. Nem egy esetről tudunk, hogy kidobták az összes ruhájukat az eset után. A fizikai kár sokkal kisebb, mint a mentális sérülés. Gyakori következmény, hogy el is adják házat a betörés után.

Van-e tökéletes biztonság, védelem, és szerinted mi lenne az?


– Tökéletes védelem nincsen. Viszont sok mindent meg tudunk tenni annak érdekében, hogy elkerüljük a bajt, a betöréseket.
Próbáljuk azzal is megelőzni, hogy csak olyanokat engedünk be az otthonunkba, akiket ismerünk, megbízunk bennük. Ez nagyon fontos! Egy lakásba belépve azonnal lehet látni az anyagi körülményeket is.

Milyen biztonsági intézkedéseket tehetünk még?


Riasztórendszer, sziréna. A riasztó szirénája olyan helyen legyen, hogy az utcáról is jól látszódjon! Telepítessünk fel biztonsági kamerarendszert. Igazit, ha lehet, professzionálist! Az álkamerákat nagyon messziről ki lehet szúrni. Jó ha vannak mozgásérzékelős lámpák és a redőny is nagyon hasznos tud lenni.

Bekötni a rendszereket egy olyan cég távfelügyeletére, mint a Nyugalom?


– A Nyugalom járőrei elég kemény srácok, a besurranó tolvajjal nem szoktak kesztyűs kézzel bánni.
Volt olyan tolvaj, aki mesélte a rendőröknek, hogy a Nyugalom matricával ellátott házakhoz nem szívesen mennek be, mert nem akarnak a járőrrel fizikai kontaktusba kerülni!

A kutya, mint őrzési lehetőség?
Nem tartja vissza a betörőket. Lefújja, bemegy mellette.

Rács az ablakra, ajtóra?


– A rács visszatartó lehet, de ugyanannyit ér egy fémredőny is. A redőny esztétikus, a rács pedig azt mutatja, hogy én itt kint akarok nagyon tartani valakit, valamit nagyon védenem kell.
Nagyon fontos még, hogy otthon a pénzt, értéket széfben tartsuk! Mabisz által elismert széfben, a falba vagy a padlóba belefúrva.

Ha a mamát otthon hagyjuk, az megoldás? 🙂


– Akkor már nem üres a ház. Az már egy másik történet, ha oda mennek be. Van ellenpélda is, amikor bent voltak a házban a gyerekek és a betörők ugyanúgy próbálták felfeszíteni az ajtót. A riasztó erre egy megoldás lehet, mert az egyben egy pánikjelző is.

Miket mesélsz, ijesztő dolgok ezek!

Köszönjük a hasznos tanácsokat, mindenki vigyázzon az értékeire, fő a biztonság!

Ugray Adrián

Ezek is érdekelhetnek még

Riasztó vagy kamerarendszer, melyik a hatékonyabb megoldás?

Riasztó vagy kamerarendszer, melyik a hatékonyabb megoldás?

A biztonság mindenki számára elsődleges fontosságú. Az otthonok, vállalkozások és általában az értékek védelmére számos lehetőség közül választhatunk, de gyakori kérdés: riasztó vagy kamerarendszer a hatékonyabb megoldás? Ebben a cikkben összefoglaljuk mindkét...