fbpx
2024.02.25.

A nyitásérzékelők szerepe egy riasztórendszerben

Képzeljük el, hogy egy család éppen nyaralni indul. Családi házuk riasztórendszerrel van szerelve, így biztonságban tudhatják otthonukat. A nyitásérzékelők nélkül azonban otthonuk könnyű prédává válhat a betörők számára. Egyik éjjel, amikor már minden csendes, nem várt vendég próbál bejutni az ablakon. A nyitásérzékelő azonnal észleli az aktivitást, riasztást indítva és ezzel megakadályozva a betörést. Ez a történet tökéletesen mutatja be, miért nélkülözhetetlenek a nyitásérzékelők egy riasztórendszer részeként.

1, A Nyitásérzékelők Fontossága

A nyitásérzékelők fontossága egy riasztórendszerben vitathatatlan. Ezek az eszközök jelentik az “első védelmi vonalat” otthonunk, üzletünk vagy irodánk védelmében. Képesek azonnal jelzést adni minden illetéktelen nyitási kísérletről. Az ajtók és ablakok, mint potenciális bejutási pontok, gyakori célpontok a betörők számára. A nyitásérzékelők használata révén jelentősen csökkenthető a betörési kísérletek sikeressége A riasztórendszer azonnal reagál, lehetővé téve a gyors beavatkozást, legyen az egy Távfelügyeleti központ értesítése vagy a helyszínre siető tulajdonos. Az ilyen típusú védelem nélkül otthonok és vállalkozások sokkal sebezhetőbbek lennének a betörőkkel szemben.

2, Működési Elve és Típusai

A nyitásérzékelők két részből állnak: egy mágneses egységből és egy mágnesre érzékeny kapcsolóból. Ezek az érzékelők aztán ajtókra vagy ablakokra vannak felszerelve. Amikor az érzékelő két része eltávolodik egymástól, a riasztórendszer aktiválódik. Több fajtát is megkülönböztetünk, például vezetékes és vezeték nélküli változatokat, amik különböző igényeket szolgálnak ki. 

A vezeték nélküli típusoknál egy elem táplálja a nyitásérzékelő működését, ami akár 3-5 évig is képes lehet a feladat ellátására. Ettől függetlenül javasolt évente minimum egyszer próbariasztást végezni és a rendszer karbantartásáról is évente egyszer gondoskodni. Ez egyébként javasolt a vezetékes változatok esetében is.

Beépíthetőség szempontjából megkülönböztetünk felületre szerelt változatot, amikor látszik a nyitásérzékelő, befúrt vagy rejtett változatot, értelemszerűen ilyenkor nem látható az érzékelő. 

Riasztórendszerben használva az érzékelők képesek a riasztás jelzésén kívül a rongálásra is reagálni, illetve teszt jeleket vagy vezetéknélküli verziók esetében az elem merülésről is jelzést adni. 

Nagy előnye a nyitásérzékelőknek, hogy otthonok riasztórendszerébe építve, akkor is bekapcsolhatók, amikor otthon tartózkodik valaki a családból. Így például éjszakai üzemmódba kapcsolva a riasztórendszer gondoskodhat arról, hogy ne tudja meglepni a családot egy hivatlan látogató. 

A manapság könnyen beszerezhető, elemes, sipoló hangot adó, nem riasztórendszerbe kötött ajtó vagy ablak nyitást érzékelők. Ezekről az eszközökről jó ha tudjuk, nem megbízhatóak biztonságtechnikai szempontból, mert könnyen hatástalaníthatóak!

3, Telepítés és Karbantartás

A nyitásérzékelők telepítését bízzuk hatósági engedéllyel rendelkező biztonságtechnikai szakemberre, mert az garancia a rendszer megbízhatóságára. 

Fontos, hogy pontosan pozícionálja biztonságtechnikai szerelő az érzékelőket és a mágneses egységeket az ajtókra és ablakokra úgy, hogy amikor zárva vannak, szorosan egymás mellett helyezkedjenek el. Ez biztosítja, hogy bármilyen nyitási kísérlet azonnal észlelésre kerüljön. 

A karbantartás elengedhetetlen a megbízható védelemhez. Rendszeresen (évente minimum egy alkalommal) ellenőrizni kell az eszközök állapotát, hogy elkerüljük a hamis riasztásokat és biztosítsuk a rendszer zavartalan működését. Elemek cseréje vagy tisztítása is része a karbantartásnak, így a rendszer mindig megbízható marad.

Nyitásérzékelős riasztórendszert érdemes bekötni Távfelügyeleti központba
A nyitásérzékelő jelzésére azonnal reagálhat a Távfelügyelet központjában a diszpécser.

4, Hogyan Válasszunk Nyitásérzékelőt?

A választásnál figyelembe kell venni az ingatlan méretét, a nyílászárók számát és típusát, valamint azt, hogy vezetékes vagy vezeték nélküli riasztórendszert szeretnénk. 

A legjobb, ha a nyitásérzékelők kiválasztását biztonságtechnikai szakemberre bízzuk.

A nyitásérzékelők kulcsfontosságúak egy riasztórendszerben, mivel ezek az érzékelők adják az “első védelmi vonalat” a betörőkkel szemben. Az ilyen típusú védelem nélkül az ingatlanok sokkal sebezhetőbbek lennének. A megfelelő telepítés, karbantartás és integráció révén a nyitásérzékelők jelentősen hozzájárulhatnak a biztonságosabb és nyugodtabb életérzéshez. A beszerelést pedig bízzuk mindig hatósági engedéllyel rendelkező biztonságtechnikai szakemberre.

5, Gyakori Kérdések és Válaszok

1. Kérdés: Mennyire megbízhatóak a vezeték nélküli nyitásérzékelők?

Válasz: A vezeték nélküli nyitásérzékelők rendkívül megbízhatóak, feltéve, hogy rendszeresen karbantartják őket, és megfelelően vannak elhelyezve. A technológia fejlődésével ezek az eszközök egyre kifinomultabbak és zavarmentesebbek.

2. Kérdés: Milyen gyakran kell karbantartani a nyitásérzékelőket?

Válasz: Javasolt legalább évente egyszer szakember által ellenőriztetni a rendszert, illetve az elemek cseréjét vagy a rendszer frissítését szükség szerint elvégeztetni.

3. Kérdés: Vezetékes vagy vezeték nélküli rendszert válasszak?

Válasz: Ez függ az ingatlan méretétől, szerkezetétől és az egyedi igényeitől. Vezetékes rendszerek általában megbízhatóbbak, de nehezebben telepíthetők. Vezeték nélküliek rugalmasabbak telepítés szempontjából.

4. Kérdés: Hogyan lehet elkerülni a hamis riasztásokat?

Válasz: A hamis riasztások elkerülése érdekében győződjön meg róla, hogy a nyitásérzékelők megfelelően vannak beállítva, rendszeresen vannak karbantartva és nincsenek külső zavaró tényezők, mint például huzat vagy közvetlen napfény.

A Nyugalom Kft. díjmentes szakértői tanácsadással és ajánlattal segíthet megtalálni az Ön igényeire szabott megoldást. Veszprém megye legnagyobb biztonságtechnikai cégeként 1992 óta foglalkozunk riasztó rendszerek telepítésével és több mint 6000 ügyfél távfelügyeletét látjuk el eredményesen. Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma elérhetőségeinken.

Ezek is érdekelhetnek még

Riasztó vagy kamerarendszer, melyik a hatékonyabb megoldás?

Riasztó vagy kamerarendszer, melyik a hatékonyabb megoldás?

A biztonság mindenki számára elsődleges fontosságú. Az otthonok, vállalkozások és általában az értékek védelmére számos lehetőség közül választhatunk, de gyakori kérdés: riasztó vagy kamerarendszer a hatékonyabb megoldás? Ebben a cikkben összefoglaljuk mindkét...