fbpx
2022.12.10.

Nyugalom, nálunk mindig történik valami

Az ünnepek közeledtével Gaál-Sánta Szilviával és Sánta Károllyal, a Nyugalom Kft vezetőivel beszélgettünk családról, munkáról, értékekről és jövőről.

Gaál-Sánta Szilvia és Sánta Károly
Gaál-Sánta Szilvia és Sánta Károly

– Régóta ismerjük egymást, és most, hogy én is szülő lettem, felmerült a kérdés bennem, milyen érzés lehet egy szülőnek a saját gyermekével együtt dolgozni, együtt vezetni a Nyugalom kft-t, a felépített céget? Én azt gondolom, hogy nagyon boldog lennék, ha a gyermekemmel majd egyszer együtt dolgozhatnék. De ezt nem mindenki gondolja így. Ti hogyan látjátok ezt?

– Nem biztos, hogy működni fog. Mi sem tudtuk annak idején, hogyan fog ez működni? Mindketten erős személyiségek vagyunk, én is és apa is. De hála istennek működik. Az alapok azonosak, azonosak az értékrendek. Fizikailag nem ültem be apa mellé és nem néztem, hogy mit csinál. Inkább úgy haladtam, hogy magamra vállaltam ezt is, azt is, aztán szinte mindent.

– Nem egyszerű! Nem véletlenül sok cég, közöttük bankok is nagyon komolyan foglalkoznak az utódlás kérdésével. Vettünk részt mi is ilyen programokon, amik nagyon hasznosak voltak. Őszintén mondom, nekem álmomban sem fordult meg a fejemben soha, hogy valamelyik lányommal majd egyszer együtt fogok dolgozni. A vagyonvédelem egy férfias szakma, nekem pedig három lányom van. (nevet)

– Egyszerűen nem jutott az eszembe, hogy erről szó lehet bármikor is…Aztán Szilviának, aki egy multinál dolgozott mérnökként – neki is három gyermeke van – lejárt a GYES-e felvetette, hogy mi lenne, ha ő megpróbálná? Akkoriban vezetői pozíciókra kerestünk embert. 

Kislányom – ugyan nekem ez nem jutott az eszembe, de próbáljuk meg, adjunk magunknak egy évet. Ki fog derülni, hogy tetszik-e neked a feladat és a cég szempontjából is jól teljesítesz-e?

Immár öt éve dolgozunk együtt, ez bizonyítja, hogy sikerült. Egy dologtól azonban tartottam. Mégpedig, hogy a partnerek hogyan fogják fogadni. Ugyanis a vagyonvédelemmel és biztonságtechnikával foglalkozó döntéshozók többsége férfi a partnereinknél. De ők is jól fogadták a változást, Szilvia értette a nyelvüket. Ráadásul nagy előnye, hogy a külföldi partnerekkel is tárgyalóképes tud lenni.

A cégen belül nem simán ugyan, de a kollégák is befogadták. Mostanra egy nagyon jó kis csapat alakult ki, akikkel hatékonyan és eredményesen tudnak együtt dolgozni akár a biztonságtechnika akár a vagyonvédelem területén.

– Nagyon sok példa van ma Magyarországon arra vonatkozólag, hogy a 18 – 19 – 20 éves fiatalok nagy része a külföldi munkavállaláson, külföldi életen gondolkodik, azt tervezgeti.

Szilvia! Ha valamelyik gyermeked egyszer felvetné, hogy a vagyonvédelem területén szeretne dolgozni és eljönne a Nyugalom csapatába dolgozni, mit szólnál hozzá?

– A gyermekeim okosak, komoly világszemléletük van. Már most nem itthon képzelik el az életüket. Egyébként én nagyon örülnék, ha egyszer visszajönnének és azt mondanák, hogy velem szeretnének dolgozni a cégben.

– Én úgy látom Szilvia esetében, hogy nagyon hasznos volt, hogy nem a Nyugalom Kft-ben kezdett el dolgozni. Így tapasztalatot szerzett egy nagy nevű multinál, ahol megtanulta hogyan zajlik ott az élett, mekkora követelmények vannak és mennyire keményen kell dolgozni. Ennek nagy hasznát vettük mi is a cégnél.

– A folyamat szemlélet is nagyon hasznos tapasztalat volt. A CRM rendszer, a vállalatirányítás a hatékonyság növelés eszközei, ezek hiánypótlók a vagyonvédelem és biztonságtechnika területén.

– Szóval hoztál magaddal sok tudást, amit fel tudtatok használni a cégben.- Igen, sok Excel táblázatot! (nevet)

– Egy nagyon kemény időszak jön most. Embert és céget próbáló időszak. Segíti-e szerintetek az, hogy egy anya és az édesapja, egy összeszokott, erős csapat vezeti a céget?

– Szerintem igen. Annak, hogy a Nyugalom Kft családi vállalkozásként működik, nagyon nagy hívóereje van. Nehéz lesz biztosan, de nem félünk tőle. Úgy gondolom, hogy ha továbbra is jól végezzük a dolgunkat a vagyonvédelem területén, akkor talpon tudunk maradni. Ezt erősíti még, hogy mi egy Veszprémi központtal működő családi vállalkozás vagyunk. Ez nagy bizalmat ébreszt az emberekben, ami a biztonságtechnika és vagyonvédelem területén elengedhetetlen.

– Nem lesz könnyű, az biztos. Több átalakulást megéltünk és voltak nehéz időszakok is a Nyugalom Kft életében. Most vagyunk 32 évesek, rengeteget tapasztaltunk már. Válságok és problémák mindig akadtak, így bízom benne, ezt is túléljük majd. Nem csak egy lábon állunk, fejlesztünk folyamatosan a vagyonvédelem és biztonságtechnika területén egyaránt, ez stabilitást ad nekünk. Meg fogjuk szenvedni, az biztos.

– Tapasztalatom szerint 10-ből 9 cég most fejleszt. Új árukészlet, berendezés, elkezdtek új dolgokban gondolkodni. Igaz lehet nálatok is, hogy a válság egyben lehetőség is?

– Abszolút. Minden válság egyben lehetőség is. Ez mindig megújulásra, átgondolásra készteti a cégeket. A mostani válság után sem lesz ugyanaz már semmi. Ezért fejlesztünk a Nyugalom Kft-ben mi is. Előre menekül mindenki, van akinek sikerül, van akinek nem.

– Látom, hogy pozitívan tekintetek a jövőbe…

– Óvatosan!

– Helyesbítek, óvatosan és pozitívan. Látom, hogy nagyon sokat dolgoztok. Jönnek, mennek az emberek, tárgyalások, papír hegyek, intézendők, nincsen megállás. Hamarosan viszont elérkezik az ünnepi időszak, a megnyugvás, pihenés és a családi összejövetelek ideje. Az ünnepi asztalnál lesz majd olyan kérdés, hogy mi újság a Nyugalom Kft-ben? Visztek haza munkát?

– A családi asztalnál nem beszélünk sohasem munkáról. Otthon ez nem jön szóba.

– A saját káromon tanultam meg, hogy a munkát nem szabad hazavinni. Szűk családi körben 17-en üljük körbe az asztalt. 9 unoka és a felnőttek. Van ott más téma bőven. Azt szoktam mondani – az idősebbek még emlékeznek rá – minden Skálának volt egy kis kabalája és jelmondata, a Fehérvár Áruháznak az volt, hogy – Nálunk mindig történik valami! – a mi családunk ilyen!

Ugray Adrián

Ezek is érdekelhetnek még

Riasztó vagy kamerarendszer, melyik a hatékonyabb megoldás?

Riasztó vagy kamerarendszer, melyik a hatékonyabb megoldás?

A biztonság mindenki számára elsődleges fontosságú. Az otthonok, vállalkozások és általában az értékek védelmére számos lehetőség közül választhatunk, de gyakori kérdés: riasztó vagy kamerarendszer a hatékonyabb megoldás? Ebben a cikkben összefoglaljuk mindkét...